Hur vi tar beslut

Att ta genomtänkta beslut känns ju lite som nyckeln till framgång. Men när vi väl kommit fram till ett bra alternativ, som t.ex. att vi är värda en löneförhöjning, så behöver vi oftast övertyga någon annan att ta det beslutet. För att kunna hjälpa människor att ta bra beslut så kan det vara bra att ha lite grundläggande koll om hur människor tar beslut.

Ett par ”döda vinklar” kring hur vi tar beslut. Enligt psykologiska undersökningar har det visat sig, generellt sett, att:

  • Vi rationaliserar våra emotionella beslut istället för att ta rationella beslut. Vi vill framstå som rationella trots att vi tar känslomässiga beslut.
  • Vi förutsätter att när vi bestämmer sig för något, och att det sedan går bra, att vi har gjort ett bra beslut (Även fast det var en slump eller berodde på tur).
  • Vi tror att vi är bra på att ta bra beslut. Vi tenderar nämligen att minnas de bra besluten vi tagit.
  • Vi tenderar att välja det som är säkert även fast det inte verkar mest rimligt (vi väljer hellre att få 100 kr än att välja en 50-50 chans att få 300 kr)
  • Vi är inte alltid medvetna om hur orden påverkar våra beslut och hur formuleringen i en fråga kan påverka våra beslut (”Är du inte trött på att köra den där gamla kärran?” mot ”Funderar du på att köpa en ny bil?”)

Hur kan du använda ovanstående information för att övertyga eller för att själv ta bättre beslut?

Comments are closed.