Opålitlig eller bara lite nervös?

Ibland kan vi få en känsla av att någon ljuger utan att kunna sätta finger på vad det är och vad det beror på.

Vad en lögndetektor mäter

För att genomskåda lögn går det att använda sig av en lögndetektor. Men en lögndetektor avslöjar egentligen inte om någon ljuger utan den mäter bara skiftningar i autonoma nervsystemet såsom andning, svettning, puls etc. Det beror på att när vi ljuger så sker det det känslomässiga reaktioner inom oss, vi blir stressade och nervösa vilket leder till högre puls, snabbare blinkningar, ytligare andning etc.

Opålitlig eller bara lite nervös?

Problemet är när vi inte ljuger men ändå känner nån form av stress och nervositet, t.ex. en man som berättar om sitt jobb för en attraktiv kvinna kanske nervöst står och väger fram och tillbaks på båda benen. Eller en säljare som berättar om sitt företags framgångar för en kund kanske kliar sig i ansiktet. Även en person som inte är nervös kan ge tecken av att vara det; en politiker som håller tal kanske blinkar frekvent därför att luften är torr. Även fast det dessa tecken kan betyda andra saker än lögn så kan det ge andra människor en känsla av att något inte stämmer, de får en instinktiv känsla att personen ljuger.

Vad människor tror är tecken på lögn

Till och med undersökningar visar att när man frågar människor om vad de tror är tecken på lögn så svarar de bl.a. att man kliar sig på näsan, pillar sig in ansiktet och flackar med blicken. Men detta behöver inte vara tecken på att någon ljuger utan det kan vara så att personen ifråga bara är nervös eller stressad.

Tänk på…

När du är i en konversation där det är viktigt att du framstår som trovärdig så undvik att pilla dig i ansiktet, stryka dig själv på armen och flacka med blicken. För detta kan uppfattas av andra som att du inte talar sanning.

 

Comments are closed.