Vässa dig som presentatör

Det finns många fallgropar du kan hamna i som presentatör. Den som blir lidande är inte bara du utan också din publik.

Den övergripande upplevelsen

Människors uppfattning av dig och din presentation påverkas av den totala upplevelse de har av allt runt omkring din presentation. Om maten varit god, stolarna var bekväma, temperaturen i rummet och vad som hänt efter och innan kommer de att påverka hur de uppfattar din presentation. De kommer delvis att associera dessa känslor med dig.

Så nära men ändå så lång borta

Är det så att en presentatör måste stå bakom ett podium eller ett bakom ett bord? Nej du, det finns inga regler som säger det. Ett podium eller ett bord skapar snarare en barriär och får publiken att känna sig separerade och skilda från presentatören. Du får alltså en bättre kontakt med din publik om inte har någonting emellan dig och din publik – stå alltså helst inte bakom någonting.

Börja inte med en ursäkt

Eftersom många är rädda för att tala inför grupp så brukar en del hantera nervositeten genom att sänka publikens förväntningar och komma med en ursäkt såsom: ”Jag ber om ursäkt, men jag är lite nervös”, ”Jag är egentligen ingen expert i ämnet, men vi kör ändå”, ”Jag har ju bara jobbat här i 5 månader men…”. Orsaken till att vi gör det är för vi tänker att publiken då kommer att förvänta sig lite mindre av oss och sedan hylla oss för hur bra vi ändå gjorde ifrån oss. Visst, publiken kanske känner medlidande för dig. Men om du säger att du är nervös så uppmuntrar du dem till att leta efter tecken som tyder på nervositet. De kommer automatisk försöka uppmärksamma om dina händer skakar, om du svettas eller om dina ben darrar. Det kanske inte det du vill att de ska fokusera på. Samt om du säger att du inte är förberedd eller tillräckligt insatt i ämnet så kommer de undra varför en du tar upp deras dyrbara tid. Så – undvik alltså att inleda med ursäkter.

Comments are closed.